Další retuše na známkách emise Hradčany 3h

Datum vydání: 21. 5. 2007


Na známkách emise Hradčany hodnoty 3h (Pofis č.2) je na 90. známkovém poli II. tiskové desky známá a mezi sběrateli oblíbená retuš – oprava poškozené pravé větve během tisku. Vyskytují se tak vedle sebe známky s neopravenou vadou i známky retušované.


Více retuší se nachází na I. tiskové desce. O retuších jednotlivých písmen v nápisu POŠTA jsem psal již dříve ve svém článku. Chtěl bych představit další retuše, které jsou mnohým sběratelů neznámé.

Na 4. a 14. známkovém poli I. tiskové desky došlo před tiskem k opravě špatně proleptaného pravého rámu, přesněji k prorytí bílé linky u písmen SLOV v nápisu SLOVENSKÁ. K podobné opravě, i když již ne tak výrazně provedené došlo také na 94. a 100. známkovém poli stejné tiskové desky. Na 94. známkovém poli byla proryta bílá linka od 1. spirály směrem k písmenu Č v nápisu ČESKO, na 100. známkovém poli byla linka proryta od písmene K v nápisu ČESKO až do levého horního rohu.



Na hodnotě 3h se vyskytuje také zajímavá desková vada, způsobená vadou negativu. Na 68. známkovém poli II. tiskové desky je více či méně zalito písmeno E v nápisu SLOVENSKÁ. Tato vada se vyskytovala i na I. tiskové desce, kde však před tiskem byla pracovníkem tiskárny opravena – retušována a na první pohled je patrný rozdílný tvar písmene E na opravené známce vzhledem k ostatním nepoškozeným písmenům. Písmeno E je znatelně tenčí a příčka je s nárůstkem na dolní části.



Autor: Jaroslav Michalík

Vytištěno ze serveru https://www.infofila.cz