Národní finále filatelistické olympiády

Datum vydání: 10. 6. 2005


Národní finále filatelistické olympiády proběhlo v rámci mezinárodní výstavy BRNO 2005. Bylo uspořádáno na staré brněnské radnici. Mladí filatelisté z celé české republiky měli sraz v sobotu 14. května v Kongresovém centru brněnského výstaviště. První a asi nejpoutavější částí olympiády byl společný oběd v blízké restauraci U kola. S plnými žaludky potom všichni odjeli "brněnskou šalinou" pod vedením krojovaných hostesek do města. Od nádraží se pěšky přesunuli na starou brněnskou radnici. Od jedné hodiny odpoledne vypuklo vlastní klání. Po celoroční přípravě v jednotlivých kroužcích mladých filatelistů a vítězství na oblastních kolech zasedli nejlepší mladí filatelisté k tvorbě albových listů. Tématem letošního, již 32. ročníku filatelistické olympiády, byla ekologie. V průběhu přibližně dvou hodin vytvořili soutěžící jeden, dva nebo tři albové listy podle jednotlivých kategorií, ve kterých soutěžili. Materiál potřebný na tvorbu si vybrali a přivezli sami, stejně jako témata jednotlivých listů. Po náročné grafické práci ještě každý vyplnil test s patnácti filatelistickými a pěti tematickými otázkami. Kdo splnil oba úkoly už jenom netrpělivě čekal na výsledky. Hodnocení miniexponátů prováděla pětičlenná hodnotící komise složená z mládežnických jurymanů. V rámci objektivity bylo u každého exponátu škrtáno nejlepší a nejhorší hodnocení. Do soutěže se započítávaly pouze tři zbývající výsledky. Po přičtení výsledků za filatelistické testy a zpracování na počítači mohla jury vyhlásit tolik očekávané výsledky v jednotlivých kategoriích.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo hned v sobotu v podvečer ve freskové síni staré brněnské radnice. Celkem se finále zúčastnilo 25 mladých filatelistů. V jednotlivých kategoriích zvítězili: nejmladší kategorie Z (do 10 let) – Radoslav Kraus z jihomoravské oblasti se ziskem 67 bodů, v kategorii A (do 13 let) - Zuzana Bartůňková z Prahy se ziskem 69 bodů, v kategorii B (do 15 let) – Stanislav Horák opět z jihomoravské oblasti se ziskem 76 bodů a v poslední kategorii C (do 18 let) – Petr Třeštík z východočeské oblasti se ziskem 69 bodů. Vyhlášení výsledků byla přítomna také Erika Fasching z Rakouska, která mimo jiné přivezla cenu pro nejlepšího účastníka finále, a tím byl Stanislav Horák. Při oceňování se nezapomnělo na nejmladšího účastníka finále. Jím byla Veronika Malečková, která jako prvňáček ještě ani zdaleka nedosahuje věk pro první kategorii Z.

Celkově lze hodnotit výsledky olympiády jako úspěšné a lze si jenom přát, aby v příštích letech počet finalistů stoupal a kvalita miniexponátů i výsledky filatelistických testů byly co nejlepší.

Vyhlášením výsledků byl sobotní program vyčerpán a všichni odjeli na večeři a ubytování do Středního odborného učiliště informatiky. Tam část účastníků ještě stihla fandit našim hokejistům v semifinálovém boji o postup do finále mistrovství světa v ledním hokeji a ostatní nabírali síly na neděli.

Po nedělní snídani se mladí filatelisté sešli opět na Staré radnici. Tam proběhl seminář o mládežnické filatelii. Přítomní se mohli seznámit jednak s objektivním a subjektivním hodnocením mládežnických exponátů a také s postupem při tvorbě exponátu cenných nálepek APOST. Součástí semináře bylo i palmáre mládežnických exponátů výstavy BRNO 2005, které řídil předseda mezinárodní jury a SČF Lumír Brendl. Kromě našich vystavovatelů byla přítomna řada zahraničních komisařů, tak že účast na semináři byla opravdu mezinárodní.

Seminářem a palmáre bylo národní kolo filatelistické olympiády v neděli v poledne ukončeno. Už nyní se můžeme těšit na další ročník, který by měl proběhnout společně s mládežnickou výstavou v roce 2006 v Jihlavě.

Autor: Václav Špatný

Vytištěno ze serveru https://www.infofila.cz