K napsání tohoto článku mě vede snaha o propagaci sbírání novinových známek Sokola NV 1-8. Po odchodu na odpočinek jsem hledal možnost dalšího sbírání známek
Nevydaná známka z emise Hradčan s hodnotou 25h v ultramarínové barvě není sběratelsky zrovna oblíbenou, a to díky svému složitému původu.
V současných všech, u nás běžně používaných katalozích Československých známek věnovaných období po konci druhé světové války, je jako prvá zařazena serie vydaná koncem března roku 1944 Slovenskou národní radou v Košicích.
Pritlač B.I.T. bol zhotovený knihtalčovou technikou na výplatných známkach č. 305, 307 a 314. Pritlač sa realizoval na novom náklade známok, ktorý bol vydaný z pôvodných tlačových dosiek.
Dňom vydania bol 15.12.1920, a platnosť tejto emisie bola jedna z najkratších, trvala do 14.01.1921. Pretlač navrhol A. Mudruňka, ktorá bola realizovaná na známkach Hradčany 40 a 60 hal
Pod tímto pojmenováním si většina našich i zahraničních filatelistů představuje serii sedmi známek a jednoho aršíku, které Lehovec ve svém prvém poválečném katalogu v roce 1946 takto pojmenoval
Po prečítaní príspevku priateľa J. Tomandla o súkromnom návrhu zhotovenia FDC so známkou Mauritia som chcel ihneď pochvalne reagovať.
Když jsem minulý měsíc držel v ruce české FDC s Modrým Mauriciem, řekl jsem si: škoda, že u nás nemáme možnost vytvořit si soukromou FDC.
Novější články Starší články