Známka k 125. výročí městské hromadné dopravy v Bratislavě

Datum vydání: 31. 7. 2020


Dne 31.července 2020 vydává Slovenská pošta zajímavou známku k 125. výročí městské hromadné dopravy v Bratislavě. Proč zajímavou? Je na ní totiž vyobrazena lokomotíva typu Eg6 vyrobená budapešťskou továrnou Ganz pro tzv. Vídeňskou električku (Pressburger Bahn) mezi Vídní a Bratislavou (tehdejším Prešporkem), pravidelný provoz které byl zahájen 5.února 1914. Stalo se tak devatenáct let od zahájení provozu městské hromadné dopravy v Bratislavě.


Bratislavská městská elektrická železnice zahájila provoz 27. srpna 1895, jako jedna z nejstarších městských elektrických železnic ve střední Evropě. Sloužila městu a v roce 1914 rozšířila své služby cestujícím až do Vídně. Na známce i pohlednici vyobrazená lokomotíva zajišťovala až do roku 1938, do anšlusu-zabrání Rakouska Hitlerem, provoz Vídeňské električky mezi Prešporkem a zemskou hranicí uhersko-rakouskou, později československo-rakouskou. Tam navazovala na rakouskou část linky Pressburger Bahn. Dodnes je pohled na vyobrazení robustní lokomotívy typu Eg v bratislavském centru města poněkud neobvyklý.


Za zmínku stojí skutečnost, že se slovenským nadšencům podařilo zachránit jednu z těchto lokomotiv a po její rekonstrukci je od roku 2014 vystavena v bratislavském Muzeu dopravy.

Autor: Jaroslav Tomandl
tomandl@centrum.cz

Vytištěno ze serveru https://www.infofila.cz