Razítko na nejvzácnější celistvosti světa

Datum vydání: 2. 8. 2016


Snad všem je nám z obrázků známá slavná celistvost s oběma známkami Mauricia – modrým i červeným (OBR.1) – tzv. „Bordeaux cover“ (obálka dopisu adresovaného do francouzského Bordeaux). Naposledy se obrázek celistvosti omylem objevil ve zprávách o investiční koupi jednoho modrého a jednoho červeného mauricia do České republiky.


Nechci se zde rozepisovat o historii uvedené celistvosti. Je dostatečně známá a lze si o ní přečíst například na Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Modrý_mauricius. Chtěl bych však tímto upoutat pozornost na zajímavá razítka a psané poznámky, která hovoří o putování tohoto dopisu z ostrova Mauritius do Francie. Kruhové podací razítko poštovního úřadu Mauritius je ze dne 4.října 1847, nachází se na rubové straně celistvosti. Dále lze vidět černé obdélníkové razítko „Penny Post“ přes známky. Rukou psaná poznámka v levém horním rohu celistvosti „via England“ je směřováním dopisu do Francie přes Anglii. Příchod do Anglie dokumentuje na rubové straně dvouřádkové rámečkové razítko "SHIP LETTER PLYMOUTH" (lodní dopis Plymouthu). Z tohoto plyne, že dopis putoval kolem Mysu Dobré Naděje do Anglie a odtud pak do Francie. To je dokumentováno dalším obdélníkovým razítkem, na lícové straně "COLONIES & ART.13". Příchod do Francie je dokumentován kruhovým ratítkem "BOULOGNE" přes známky a konečně příchozím razítkem "BORDEAUX" s datem 28. prosinec 1847 do cílové destinace.

Rád bych se nyní zastavil u vysvětlení neobvyklého razítka "COLONIES & ART.13". Souvisí s poštovní konvencí mezi Francií a Velkou Británií z roku 1845. Nevyplacené zásilky ze zámoří byly deklarovány článkem č.13 uvedené poštovní konvence, proto razítko "COLONIES & ART.13". Na starších celistvostech ze zámoří, směřovaných přes Anglii do Francie se nachází razítko "COLONIES & ART.12" , tj. podléhaly článku č.12 dřívější konvence z roku 1843.

Pro srovnání přikládám vyobrazení dopisu z New Yorku z roku 1851, adresovaného do francouzského Cognacu. Celistvost nese razítko "COLONIES & ART.13", tedy shodné s razítkem na nejvzácnější celistvosti z Mauricia.



Autor: Jaroslav Tomandl
tomandl@centrum.cz

Vytištěno ze serveru https://www.infofila.cz