Známková země Suomi

Datum vydání: 7. 8. 2020


Při prohlížení přiloženého výstřižku trojjazyčné celiny (OBR 1.) jsem si uvědomil zajímavou a složitou poštovní historii Finska.


Počátek poštovnictví se datuje rokem 1638, do doby kdy Finsko bylo švédskou provincií. Švédský generální guvernér Per Brahe mladší zavedl poštovní spojení mezi Stokholmem a Åbo (tehdejším hlavním městem finské provincie). Následovalo pak zřízení všeobecné poštovní služby uvnitř Finska.

Ve válce v letech 1808-1809 přišlo Švédsko o tuto provincii. Ruské jednotky dobyly Finsko. To bylo anektováno Ruskem. V této konstelaci byly 3. března 1856 vydány první finské známky, a to v ruské měně. Správa finské pošty zůstala v té době ještě nezávislá na ruské. To se změnilo 1. května 1891, kdy byly zavedeny ruské poštovní sazby a začal proces unifikace poštovních služeb Velkoknížectví finského s carským Ruskem. Se získáním samostatnosti Finska v roce 1917 dochází k vydání prvních výplatních známek a od roku 1928 též k vydávání příležitostních známek. První příležitostné známky byly vydány k filatelistické výstavě v Helsinkách, a to jako přetisky na výplatních známkách (OBR.2).


Závěrem si dovoluji poznamenat, že Finsko představuje velmi zajímavou známkovou zemi.

Autor: Jaroslav Tomandl
tomandl@centrum.cz

Vytištěno ze serveru https://www.infofila.cz