Komentáře ke článku


Stanovisko ZSF k pokračovaniu edície 'Monografie česko-slovenských poštových známok'

Zväz českých a slovenských filatelistov (ZČSF) má dve nástupnícke národné filatelistické organizácie, Svaz českých filatelistu (SČF) a Zväz slovenských filatelistov (ZSF).
Se stanoviskem nelze než souhlasit.489
Vložen: 03. 04. 2004 - 01:08:19Odpovědět
Se stanoviskem nelze než souhlasit, jen nerozumím, proč všude důsleně píšete "česko-slovenská" (s pomlčkou). V uvedené době existovalo Československo (bez pomlčky), proto přídavné jméno by mělo být také bez pomlčky - československá.
názov nie je podstatný491
Vložen: 05. 04. 2004 - 08:17:29Odpovědět
V reakcii na Váš komentár musím podotknúť, že názov štátneho celku nie je v predmetnej veci vôbec doležitý, podstatný je obsah. Za 74 rokov existencie ČSR republika zmenila svoj názov a štátne symboly toľkokrát, ako hádam žiadna iná krajina na svete. Názov s pomlčkou je v poriadku a v súlade s úzusom historikov pre všetky obdobia. Tu by som prosil skôr zamerať sa na obsah stanoviska. "Pomlčkovú vojnu" sme tu už raz mali.Všetko dobré.
Název státního celku není důležitý?492
Vložen: 06. 04. 2004 - 02:20:00Odpovědět
Nemohu souhlasit s názorem, že název státního celku není důležitý. Nevím, co mají v tomto případě společného historikové s gramatickými pravidly. Jestliže v roce 1918 vzniklo Československo (bez pomlčky), potom zde fungovala např. "československá polní pošta" (také bez pomlčky). Důsledně uváděná pomlčka ve Vašem "Stanovisku" je sice drobnost, ale nutně vyvolává otázku: jak asi bude vypadat Katalog sestavený autorem nebo týmem, který nerespektuje (nebo nechce respektovat?) objektivní historické skutečnosti?

Přidat komentář