Ve zveřejněném emisním plánu na rok 2014 jsem se s radostí dočetl, že dne 26.3.2014 vyjde 17-korunová poštovní známka věnovaná spisovateli Bohumilu Hrabalovi (1914-1997).
K podobnému výsledku docházejí, když kupují známky v obálkách (Briefmarkenpackete). Za 50 - 60 kr. dostane se tu 200 - 500 známek.
Tito pánové, kteří tyto důvody vymyslili, zapomněli, že právě tak při sbírání motýlů, brouků, kamenů, zkamenělin, květin, dělaní krystalographických tvarů
Filatelii nutno i tenkráte i dnes rozuměti dle sbírání známek dle dílů světa a zemí, chronologické, dle emisí! Při tom nutná znalost letopočtů (kdy známka vydána) a okolnosti (za jakých vydána)
Známo kupř., že rakouské celistvosti (Ganzsachen), a sice formuláře pro telegrafní podací lístky (Aufgabescheine)
Podávaje sběratelům známek - a hlavně začátečníkům tyto kapitoly, prohlašuji předem, že nepíši nic nového, a nemohou býti řádky tyto považovány za nic jiného nežli za souhrn toho
Často se vracím k mojí první knize o filatelii, ke slovensky psané knize FILATELIA od Ladislava Novotného (vydala Osveta Martin – 1957). Pořídil jsem si ji někdy před padesáti lety.
V posledních letech byla objevena řada nových skutečností, souvisejících s čs. známkami a také řada neznámych padělků. Vždycky se nám zdá, že snad už nemůže být nic nového.
Novější články Starší články