Další zpravodajství o přípravě veletrhu Sběratel

Datum vydání: 21. 6. 2008


Slovenské euro v Praze na veletrhu Sběratel

V expozici Mincovny Kremnica budou poprvé k vidění všechny nominály euromincí Slovenské republiky (viz obrázky reversu), které začnou platit k 1.lednu 2009.

Mincovna Kremnica začne razit všechny nominály na přelomu letošního července a srpna. Do konce roku musí vyrobit na 500 milionů mincí. Pro jejich výrobu byla celá mincovna rekonstruována a samotná eura a eurocenty budou raženy v nové hale, kam budou mít na galerii přístup i návštěvníci mincovny. Na všech poštách na Slovensku budou již v prosinci v prodeji tzv. startovací balíčky.

Česká mincovna bude mít medaili k výstavě PRAGA

Na veletrhu představí Česká mincovna medaili ke Světové výstavě poštovních známek PRAGA 2008, jejíž autorem bude ak.malíř Karel Zeman. Ten právě nyní pracuje nad kresebnými návrhy. Medaile bude vydána v počtu 200 ks s číslováním v unci zlata, a pak také ve stříbře o průměru 34 mm, váze 16 g a v nákladu 500 kusů.

Letos poprvé bude na stánku České mincovny v prodeji sada oběživa 2008 v provedení proof., tentokrát naposledy s 50 haléřovou mincí. K sadě bude přiložena stříbrná medaile k 15.výročí České mincovny a české měny.

Dva unikáty Světové výstavy PRAGA 2008

Světová výstava poštovních známek PRAGA 2008, která se koná společně s 11.ročníkem mezinárodního veletrhu Sběratel, má hned dva unikáty, o kterých se zmínil při své návštěvě Prahy prezident Mezinárodní filatelistické federace (FIP) Jos Wolff. Bude to nejkratší světová výstava pod patronátem FIP v historii (jen 3 dny) a poprvé bude spojena s komerčním sběratelským veletrhem, který se věnuje nejen filatelii, ale i dalším sběratelským oborům. Tyto dva unikáty ovšem kladou nesmírné nároky na pořadatele – ať už se jedná o kolektiv pracovníků firmy Progres Partners Advertising, tak členy Svazu českých filatelistů či odpovědné pracovníky České pošty.

Čínské telefonní karty k veletrhu Sběratel

Mezinárodního veletrhu v Praze se každoročně účastní patrně největší sběratel telefonních karet v Čínské lidové republice pan Xu Wei. Telekomunikační firma China Tietong už v prosinci 2007 vydala dvě puzzle celkem se čtyřmi kartami u příležitosti letošního Sběratele v limitovaném nákladu pouhých 100 kusů. Pan Xu Wei je bude vystavovat na svém stánku.


Výstava medailí s prezidenty

Česká numismatická společnost má na veletrhu tradičně stánek, kde radí začínajícím sběratelům a také poskytuje bezplatnou znaleckou službu návštěvníkům. Letos navíc připravila výstavu medailí s portréty československých a českých prezidentů. Medaile budou zahrnovat období od založení samostatného Československa v roce 1918 až do roku 1992, a pak také od vyhlášení samostatné České republiky v roce 1993 po současnost.

Noví dealeři v numismatice

Vedle mnohaletých vystavovatelů v oboru numismatika letos na veletrhu přivítáme i řadu nováčků. V České republice se například poprvé představí známá italská firma Frontini Paolo Srl z Milána, která je na evropských veletrzích známa především euromincemi Vatikánu, Monaka a San Marina. Premiéru na veletrhu budou mít i dealeři ze Slovinska Alojz Toplak a Igor Lesar, Münzhandlung Wisniowski z Německa a řada dalších.

Stále přibývají noví vystavovatelé

Podívejte se na seznam vystavovatelů, kteří budou prodávat sběratelské artefakty na letošním veletrhu. Nejvíc je jich samozřejmě z oboru filatelie, následuje numismatika a historické pohlednice. Na své si ale přijdou i ti, co sbírají telefonní karty, minerály a další netradiční předměty. Především ženy, které i letos mají na veletrh a světovou výstavu poštovních známek vstup zdarma, ocení velkou nabídku šperků z přírodních materiálů.

Autor: Jindřich Jirásek

Vytištěno ze serveru https://www.infofila.cz